Welke plek in mijn tuin is het meest geschikt voor een zonnig terras?

16-09-2022

Tuin

Welke plek in mijn tuin is het meest geschikt voor een zonnig terras?

Niets is zo belangrijk als de ligging van je tuin als je een huis koopt of je tuin gaat veranderen. Als je je tuin gaat indelen dan is het fijn om te weten of je van veel of van weinig zon houdt.. Ben je een zonaanbidder dan is het belangrijk dat je kijkt welke ligging je tuin heeft. Het ideaal volgens het gros van Nederland is op het zuiden omdat je daar gedurende dag de meeste zonuren hebt. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen.

Heb je een tuin op het oosten dan staat op het begin van de ochtend de zon vol in je tuin, tegen de middag draait hij en heb je een beetje schaduw aan de zijkant. Tegen de avond komt hij over je huis heen en heb je alleen nog zon achterin je tuin als je tuin diep genoeg is of je huis minder hoog. Dus een terras voor in je tuin voor een ochtendzonnetje en achterin voor een avondzonnetje(mits de tuin lang zat is)

Heb je een tuin op het westen dan is het tegenovergesteld. De zon komt eerst over je huis heen waardoor je misschien achterin je tuin wat zon zal hebben. In de middag heb je beetje zijschaduw en tegen de avond heb je volop zon mits er ergens een grote boom staat natuurlijk. Dus terras achterin daar heb je vrijwel de gehele dag zon van de ochtend tot de avond.

Bij een tuin op het noorden heb je de minste zon in je tuin. In de ochtend heb je een beetje last van een eventuele schutting of bebouwing rechts van je tuin. Overdag komt de zon over je huis heen en heb je alleen op het einde van je tuin een beetje zon(ook weer als de tuin lang zat is). Daarna draait de zon gelukkig tegen de avond en heb je rechts achterin nog wat zon. Hier is het belangrijk dat je je terras rechts achterin je tuin maakt. Daar komt de zon het meest.

Bij een tuin op het zuiden heb je vrijwel de gehele dag zon. In de ochtend zit de schaduw links van je tuin door de schaduw van je schutting of erfafscheiding. Overdag heb je achteraan je tuin een klein beetje schaduw van je schutting en in de avond heb je rechts van je tuin wat schaduw. Maar dit is allemaal minimaal mits je een een hele kleine tuin hebt met hele hoge muren. Een terras zou op elke plek in je tuin mogelijk zijn.